Måndag 27 dec:

Matte mår lite bättre, så pass att smärtstillande hjälper så mycket att hon igår kan röra på sig utan att skrika och så pass "fort" att aktivitetsklockan i alla fall registrerar vissa steg. Så ja det får man väl se som en framgång. Idag sa kroppen att till om att INTE gör något alls i stallet, bara peka typ :)

Ett fint foto som SE tog igår.

Idag blev det tömkörning och AL startade upp med longering tillsammans men annan häst i ridhuset som fnorkade och fnös så det blev allt lite sprattel. Dino fattade nog inte riktigt varför den andra hästen lät så mycket hela tiden men han var ju bara tvungen att reagera och sprattla lite varje gång i början. Det var väl skönt att få sprattla loss efter sin magåkomma och vila.

Nåja, tömkörningen gick bra, det är som sagt något man måste öva på för det är verkligen en färskvara. Men det är kul, man kan jobba hästen på ett helt annat sätt och man ser hur den rör sig.

Dino var duktig och hyffast snäll faktiskt, trots att det var ett tag sedan vi tömkörde. De gäller att veta vad man ska göra för att parera och få hästen att hålla sig på volten, i önskad gångart och i lite form. Man får inte ha för glappande töm för då har man inte en chans att påverka hästen om den hittar på något, man måste vara på rätt position gentemot hästen. Alla tygeltag man tar blir gigantiskt förstorade fram till hästens mun. Så liksom att rida så är det små hjälper som man ska sträva efter. 

När AL var klar fick SE prova några minuter och det gick oxå bra!! Det såg så roligt ut att tömköra så jag blev så sugen, man jag får vackert titta på ett tag till. Men det är kul att lära ut det lilla jag kan! Om man lyssnar på hästen som kommer den att visa en hur man ska göra, det gör inget om det blir tokigt och man gör fel så länge man aldrig blir arg på hästen.

Min filosofi är att om det inte blir som man tänkt, får man klura på vad det kan vara som gjorde att det blev fel, tog jag för hårt i någon av tömmarna, hade jag inte tillräcklig kontakt, stod jag på fel ställe, bad jag något annat med min kroppen men ville något annat med hjärnan. Och så gör man om och försöker göra rätt! Och att hela tiden belöna hästen, även om det är långa vägar ifrån att vara det man tänkt, för då får hästen ett eget självförtroende och vågar prova nya saker. För om den inte provar så har vi ju ingen chans att börja belöna det där lilla lilla tänket och steget åt rätt håll. 

Tisdag 28 dec:

Matte tar a day off från stallet eftersom ryggen behöver det. Matte har svårt att låta bli att pilla på saker och kanske göra mer än hon ska. Jag kände idag att det var mycket bra att jag tog det så försiktigt som jag gjorde igår för idag känns ryggen lite bättre igen. I morgon blir det stallhäng igen tänker jag.

Husse och Matte var visserligen i karantänstallet och plockade undan och tog med sådant som ska med hem och Husse fick köra in torvbalar och så organiserade vi upp det så att Matte kan fixa och blanda mat på ett bord, så att ryggen inte behöver jobba i onödan! Vi har en tom box för tillfället och jag kollade med EF om det var något på gång in men det var det inte!

AL och SE passar upp Dino på bästa sätt och idag övade sig SE en stund på att longera och Matte fick en filmsnutt. Jag gillar skarpt att hon står still på en central punkt och låter Dino jobba på en så rund cirkel som möjligt. Bra jobbat SE!!!

Onsdag 29 dec:

Dino får en vilodag idag, och SE och Matte fixar allt annat. Bild från den fina vinterdagen när SE kliar Dino och han kliar tillbaka på hennes fluffiga mössa! Matte fick idag ihop lite fler steg än tänkt... dvs mer än 2000 steg. Gränsen går runt 1500-1700 steg och en vilodag helst inte mer än 750-1000 steg. Det är svårt att låta bli att röra på sig när man är i stallet,

 

Matte var hos bästa naprapaten J idag och fick lite hjälp med att släppa på fler muskler, Matte är starkare på många områden men endast pyttestarkare att kunna böja sig framåt. Men alla muskler måste jobba tillsammans innan Mattes kropp tänker lämna över ansvaret och låta kroppen böja sig fram.

Torsdag 30 dec:

Matte har idag varit hos ortopeden och han skulle skriva akut remiss till ME!! Matte blev så glad att hon blev tårögd!! Snart så kommer vi få reda på hur ryggen ser ut och därefter kan man lägga upp en plan på hur man på bästa sätt kan läka den. Han pratade som om detta skulle ske typ i början av januari!! Hurra!

Efter att vi fixat allt så övade Dino och SE på att longera. Idag var han lite sprattlig emellanåt med det löste SE bra! De övade på att öka om minska traven, gjorde övergångar mellan trav och galopp, minska och öka volten, att aktivera inner bakben. De kan man göra på flera olika sätt, man kan titta på bakbenen för att driva, man kan även peka men pisken och ibland måste man svepa men pisksnöret mot rumpan, allt beroende på hur väl Dino lyssnar. Målet är såklart att prata med så små och tysta instruktioner som möjligt .

De övade även på att han man sagt tex galopp, så ska Dino galoppera tills man ber om något annat och man ska inte behöva påminna honom varannat steg, och bryter man av lite när det passar så får man en tillsägelse. Då blir Dino lite sur men det får han ta, och det gör han för sedan lyssnar han bättre. Man är ju liksom inte tonåring för inte....

Bra jobbat av både SE och Dino!!

Även idag fick Matte ihop över 2200 steg.... inte bra, och då kör hon bilen över gården mellan olika punkter just för att spara in på stegen.... :D 

Fredag 31 dec:

Årets sista dag, den är regnig och varm, typ 7-8 plusgrader. Det blir inte kul för hästarna inat för det kommer att bli varmt och fuktigt. En natt som denna måste ju dörrar vara stängda pga alla fyrverkerier. Men vi har lyset tänt, radion på och den stora ventilationsfläkten som väsnas som fan igång. 

Dino var helt klart betydligt blötare än på bilden.... så pass att täcket fick åka på tork och Dino torkade sig själv genom att rulla sig i torven.

Mattes rygg känns "peppar peppar" bättre! Försöker verkligen att lyssna noga och inte tänja på gränserna utan alltid se till att ha god säkerhetsmarginal. Bästa naprapaten J har magiska fingrar och verkar ha låst upp ytterligare en pusselbit i det komplexa förbannade muskelsystemet i Mattes kropp!!

Idag följde Husse med och fixade i stallet. Han hade tur för AO i stallet hade intag av hästar och eftersom det regnade kanske de skulle åka in tidigare än vi hade varit där och mockat, så hon mockade boxen, så den uppgiften slank han undan :) Men han fick bära vatten, bära hökassar, ta in Dino, köra in 2 torvbalar som ska fyllas på i morgon efter nattens party. 

I morgon är det ny dag och nytt år! Jag hoppas verkligen att det jävla skitåret 2021 inte behöver upplevas igen med andra siffror. Den enda bra har varit att Dino verkar hålla som ridhäst!

Så önskemål inför 2022 är att Mattes kropp blir frisk och så hon kan börja rida på Dino! 

Gott Nytt År!!!

Lördag 1 jan:

Jävla satans skit. Kan verkligen inte fatta varför ryggen är sur. Den som var så bra igår. Så pass bra att jag hoppade över långtidsverkande som jag tar på kvällen, och det enda jag kan komma på är att jag sträckte lite på mig i sängen innan jag steg upp. Och när jag väl var uppe så högg det i ryggen, det har det inte gjort på ca 14 dagar. Matte ställde in all aktivitet, fyllde på med smärtstillande och efter några timmar kom jag på att jag kanske skulle prova att tejpa ryggen och magen så som naprapaten J gjort tidigare. Så nu har jag tejp typ runt hela kroppen igen! Det är värre nu ikväll än i förmiddags..... jävla skit rent ut sagt. Och jag har inte tid förrän på fredag nästa vecka hos J. Ska skriva och fråga om han har en ledig tid på måndag, kanske han fått återbud!!!

Tur jag har AL och SE som hjälper mig med Dino <3 

Vad skulle jag gjort utan dom! 

Söndag 2 jan:

Ja nog är ryggen skitsur.... nästan svimmade i natt när jag skulle till toa, blev ståendes och klamrade mig fast vid dörrposten - nu börjar jag faktiskt få svårt att hålla humöret uppe.

Hela dagen i sängen och kan med nöd och näppe ta mig till toa och då med hjälp av en kontorsstol.

SE den token hade mockat och gjort fin i hela hagen i regnet! <3 De bästa medhjälparna som finns. Men jag skällde lite på henne och tyckte faktiskt att hon gott kunde inväntat bättre väder!!!