Måndag 6 jul:

Ny vecka och nya tag! Idag blev det mycket att öva på. Vi har i ridhuset 3 bommar, we-slalompinnar 3 styck och en bro! Vi börjar med att jogga på volt och jogga över bommar! Nu har vi lagt dit riktiga bommar, inga mjukisbommar som han har för vana att sikta på för att trampa på dom(verkar det som i alla fall) så efter att ha snubblat över alla bommar insåg han att man måste koncentrera sig lite och tänka till. Det gick bra!

Men rätt som det var så drog det in en riktig storm som gjorde att dörren till läktaren slog, taket nästan lyfte och regnet vräkte ner och väsnades på ett sätt som till och med Matte tyckte var mycket!! Så då fick vi istället bara ställa oss i ridhuset och Matte förmedlade lugn så att Dino insåg att det kan storma och låta så mycket det vill men det bryr inte vi oss om. Men när stormen började lägga sig så sa Matte till Dino att nu kan vi minsann börja jobba igen! Och det gick bra!!

Sedan kom Pluto med Matte och då var koncentrationen som bortblåst igen, men det är ju sådant vi måste öva på! Dino hade ett fasligt jobb med att hålla koll på Pluto men Matte var på honom som en liten igel och krävde uppmärksamhet och fick den faktiskt ganska hyffsat till slut.

Efter detta så var vi ju tvungna att prova bron..... och det var det inte det minsta tvekan på att ställa fötterna på den!! Pigg Dino med en trött och sliten Matte...

Tisdag 7 jul:

Matte har under några dagar studerat Tristan Tucker och inser att det finna mycket att arbeta och bli bättre på! Så idag provade för första gången. Det verkar som om Dino tänkte att " Åhå, vilket trevligt rep att leka med"!! Så tänker han för övrigt om allt som kommer i närheten av munnen, tyglar, händer, grimskaft.... ja ni ser vad jag menar.... Tänk om Matte kan få lite bukt med just den biten oxå nu när vi försöker lära oss av den viseTristan Tucker. Dinos enda uppgift är att se till att avståndet mellan mig och honom är så stort som Matte ber om. Matte ska tänka på att lägga fokus på just det området, inte fokusera på hästen, och så ska Matte stå still för annars blir det svårt för Dino att förstå det rätta avståndet. Matte får läsa på och göra om! Dino skötte sig exakt som Matte bad om.....Dino fattade att man skulle hålla avståndet och vara avslappnade men då kan man väl under tiden roa sig med annat.... *suck*! Dino i ett nötskal. Men ni har vi i alla fall påbörjat den biten av utbildningen.....

Onsdag 8 jul:

Idag så tyckte nog Dino att hans kropp var redo för vad som helst och promenerade på Mattes nerver. Vår plan var att gå till ridhuset och fortsätta öva som igår och även öva med lite WE-hinder. Matte hade ställt ut tjuren! Och de må jag säga att den jagade upp Dino ordentligt. Han var tvungen att hoppa bakåt för att raskt kasta sig framåt mot tjuren för att sedan finta den lite på snedden och sedan framåt mot den igen! Ja man kan tro att han har tjurfäktningsblod i sig så som han fintade tjuren. Det såg mycket kul ut synd att jag inte fick med det på filmen, för jag han aldrig starta kameran. Men han hämtade sig ganska raskt och insåg att det var ju inget att oroa sig för.

Matte hade så här i efterhand tänkt och planerat helt fel. Det var hoppträning och ett rackans liv i stora ridhuset med hinder som ska byggas, hästar som galopperar och Dino hade inte fokus på sin Matte hela tiden..... kan man säga! Matte börjar undra vad hon har gett sig i på..... men med lite moraliskt stöd av A-L så kändes det lite bättre. 

Vi hade ett stort sjå att ta oss ur ridhuset upp till stallet tillsammans för Dino sprattlade friskt och Matte tjurade ihop. Så med lite eftertanke så har Dino inte sprattlat på ganska länge, och kiropraktorn har nog gjort sitt och Dino känner sig störst, bäst och starkas och är full av energi. Så vi tar oss ut på volten och där får Dino röra på sig, det sprattlas och sprattlas och det travas för nu ska Dino bli trött!! Matte hade velat köra längre men vi måste ju tänka på vad hans kropp kan klara av. Men han var helt klart mer avspänd när vi gick tillbaka till stallet. 

I morgon är en ny dag och i morgon!! 

Torsdag 9 jul:

Idag var sprattelgubben Dino tam, han joggade fint runt i cirkel och uppförde sig som han skulle. Trots att hovis stod en bit ifrån och körde med en massa olika maskiner som lät och väsnades.

När joggingpasset var över gick vi in i stallet och pustade lite för att gå ner till ridhuset idag igen. Som tur var så var det lite störande moment även idag som vi kunde öva på. Men han var i alla fall klart mer avspänd idag än igår.  

Fredag 10 jul:

Inleder semestern med att Dino fick på sadeln efter att inte haft den på på flera veckor känns det som, stigläder åkte ner direkt och Dino travade runt som inget hänt.  

Lördag 11 jul:

Ridhuset och cavalettibommar på schemat! Efter att ha fått jogga igång sin kropp lite så fick han trava över dom och i vänster varv gör han det mycket bra, i höger varv ser han ut som en slingrande ål... som hela tiden kommer in fel på bommarna, första gången var han så okoncentrerad att han snubblade sig igenom dom och blev så tvärförbannad att han var tvungen att bocka iväg en lång ramsa!  

Idag fick han galoppera lite mera och ju varmare han blir i kroppen ju finare rör han sig. Idag gick han ha tömkörningsgjorden på, som för övrigt gnisslar så förfärligt. Så därmed kan vi avskriva "gnissel" uppifrån på listan att man ska klara av!! Den måste smörjas på något sätt

När vi gjort detta så övade vi på arbeta för hand och att kunna slappna av enligt TRT-metoden och idag tror jag att vi båda börjar fatta lite lite. Vi arbetade för hand genom att öva skritt mellan WE-slalompinnarna, sedan arbetade vi med att kunna gå långsamt rakt fram längs långsidan och efter det övade vi läns långsidan att gå lite i öppna. 

Totalt så höll vi på i säkert 45 minuter men det kroppsliga endast 10-15 minuter, resten är mest mental träning på att lyssna och följa Mattes instruktioner! Det kändes bra när vi gick tillbaka till stallet.

Söndag 12 jul

Trimmar lite i hagen.... och det upprör inte Dino. Han måste i stället komma så nära som möjligt trotts att det väsnas och skvättar.

Senare så blir det övning i ridhuset! Efter lite uppvärmning så blir det bommar med blandat sprattel! Det är liksom inte lätt att hålla sig i skinnet hela tiden, speciellt inte när man själv slagit i bommarna eller när långpisken råkar svepa och låta över bommarna. Miljöträning tänker Matte och gör om det fler gånger men det verkade han inte bry sig om efter första gången!

Matte över även TRT-metoden och idag har vi övat med påse. Det här med timeing är inte helt enkelt men vi blir väl bättre efter hand! Matte är i alla fall nöjd med dagens pass!