Måndag 2 dec:

Tränar lite extra hovlyft, han har ont på sitt balltramp. 

Matte får rida Chico, så roligt att få rida lite. Vi har ju varje gång vi ridit övat balans, balans och åter balans tillsammans med att bli starkare. Och nu börjar det betala sig, Chico känns finns nästan redan från start, speciellt när jag ridit två dagar rad som nu. Då blir det oftast ett kortare pass dag två just för att bara repetera. Chico får ju liksom inte fuska ett enda steg när Matte rider så trots korta pass så tar gör det väldig nytta. Idag så bjöd Chico på en riktigt fin fattning till galopp, där han bibehöll balans och form genom hela fattningen, och så klarade han av att bära och balansera sig själv ett varv på volten. Och det är stort!!! 

Vi börjar alltid med att rida floppy-work, soft, lose and happy. Sedan så kräver Matte lite mer aktivitet på bakbenen, det räcker med att jag lägger spöt på höger bak för att han ska aktivera den lite mer och vips så blir vi lite rakare. Idag så testade vi även att Matte lägger spöt uppe på rumpan, vilket betyder "aktivera båda bak" och det fungerade fint. Vill ju att han ska aktivera och bära, inte bara fräsa iväg och glömma balansen, vilket han har lätt för.

Och som avslutning så ska vi kunna gå tillbaka till floppy-work och så ska vi även kunna jogga långsamt, just för att öva lite mer balans och  liksom spänna av i hela kroppen och trots att man galopperat så ska man kunna mentalt kunna floppa ner.

Vi övar även på att ta tex två steg fram, ett bak, två åt sidan, flytta rumpa höger, flytta framdel vänster och så vidare..... och det börjar sitta nu och han börjar förstå mina små instruktioner. Duktig Chico <3 Matte är så glad att hon får rida honom i bland! Och det blir oftast minst ett pass varje vecka.  

Tisdag 3 dec: 

Bara lite blandad repetition i boxen, i dag la vi in en extra stöt på att stå still när Matte rör sig runt honom, tror att det gick in till slut! Tror han började fatta när jag lyckades belöna när stod och vila med bakbenet.....

Lite lös i magen idag, första gången.... undrar om det är all det frusna gräset som ställt till det, bytte i alla fall över till hö istället för hösilage för han tycket själv att höet passade bättre. Han äter, dricker och kissar som han ska.

Onsdag 4 dec:

Var på lunchen och skulle longera.... vi kan ju konstatera att all träning om att inte vara rädd/bekymra sig för saker och ting bakifrån. Han har ingen som helst respekt för långpisken och tyckt att han skulle stå still, jag jagade på, viftade och slog i marken och han rör inte en fena. Han tycker själv att han var mycket duktig, ja det var han ju i och för sig men det var inte just det vi övade på just nu! Det blev inte mycket till longering idag. 

Bättre men fortfarande lite lös i magen, kissar, bajsar, dricker och äter!

Japp, stå-still-träningen i går har i alla fall gjort nytta och han var riktigt duktig idag faktiskt, japp.... och idag kom bakbenet oxå!! Perfekt!  

Torsdag 5 dec:

Stackars lilla Dino-pojken, blev plötsligt jättedålig i magen fram på kvällen, fick feber så veterinären fick komma och pyssla om honom. Han hade fina slemhinnor, var inte uttorkad och han hade under dagen druckit bra i hagen, eftersom baljan var full kunde jag konstatera att han säkert druckit 25-30 liter. Dino fick febernedsättande, kramplösande, mag/tarm/probika, det togs blodprover, träckprov, det gjorde undersökning och konstaterade att det i alla fall inte var förstoppning eller tarmomvridning. 

Matte var och tittade till det lilla livet mitt i natten. Allt var bra då och då fick han lite mat och första omgången av magmedicin.

Fredag 6 dec:

Dino hade ätit upp och hade ingen feber på morgonen, han hade ett litet anfall av mag-knip vid 8-tiden då han bajsade löst och grävd i boxen samtidigt. Han fick mer magmedicin och 1 kg hö och åt med gott mod. Vid 10-tiden fick han ytterligare 1 kg hö och han glatt smaskade i sig. 

Vid 12-tiden hade han bajsat och japp, det såg minsann lite fastare ut och han hade druckit. Fick mer hö, 1 kg, vet sa ofta men lite i taget. Fick äta sin lunch ute i hagen, men sedan fick han gå in igen så att Matte hade koll på vad han petade i sig, ville inte han skulle gnaga på växtligheten i hagen just idag. Medan Dino var ute så bäddade Matte rent och la in två nya balar torv. Det såg så skönt att han var tvungen att rulla sig nöjt i sin nya säng när han kom in strax innan han började smaska i sig lite mer mat.

Vid 14-tiden, ingen temp, hade han bajsat igen och nu var det fastare. Mer mat 1 kg! Inget alls oroligt i boxen, skönt! Vet ringde, blodprover såg bra ut, några blodprov/träckprov skulle gå iväg på måndag.

Vid 16-tiden fick han 1½ kg hö, fick rapport om att han drack och såg nöjd ut.

Vid 18-tiden, ingen temp, magmedicin, 1½ kg hö, bajsat en stor ganska fast hög och han kissade. 

Vid 20-tiden, 2 kg hö och Matte har skaffat fram riktigt fin halm att smaska på inatt. Det känns verkligen som om det har vänt....

Lördag 7 dec:

Duktig Dino, ingen feber och verkar pigga på sig ordentligt. Han fick bara vara ute 4 timmar eftersom jag ville begränsa "gräsintaget".

För övrigt så var Småfolktet och hälsade på! Dino är den där det lilla pekfingret är
 

Söndag 8 dec:

Idag passade vi på att gå med Pluto och LH till ridhuset, hon hade lagt fram pressning för att öva med. 

Dino anser att om någon galopperar så betyder att ALLA i flocken galopperar samtidigt, så när vi kom in gången mellan ridhusen på väg in till lilla så galopperade de i stora! OJOJ vad uppspelt man blev av det då. 

Sedan fick Matte minsann gräla lite på Dino och med det bestämdaste tala om att nu uppför du dig. Du ska få sprattla men du får vänta till Matte ger dig lov. Matte meddelade att det nog var bäst att Pluto stod still tills det värsta sprattlet gått över.

Sprattel..... sprattel och mer sprattel....!!

Matte: Jag låter Dino trava på cirkel när du släpper ut Pluto på din cirkel, säg till innan du ber honom börja trava.

Plutos Matte: Okej!

Plutos Matte: Nu travar vi!

Matte: Okej....... "håll i hatten"..... Dino-sprattel, Dino-sprattel och mer Dino-sprattel.

- En pyttestund senare!

Dino: Stanna?

Matte: Åhnej...... sprattla du på bara!!! 

Dino: Stanna nu då? 

Matte: NEJ.... sprattla du på bara!! (med barsk röst)

Dino: Öhh...... suck!

Matte tyckte minsann att Dino pojken rörde sig mycket fint och njöt lite av att titta på honom :) Tänk om allt det onda efter box-kraschen börjar lägga sig och kroppen inte gör ont längre!!

Dino har i alla fall piggat på sig ordentligt! Han var så pigg och glad! Bensinen räcker ju inte så länge men ibland så måste man faktiskt springa lite mer. En gång sprattlade han runt så han helt plötsligt hade bytt varv och eftersom målet var att mentalt öva på att någon annan gör andra saker samtidigt i ridhuset så la Matte ingen större vikt vid det just då. Men vi måste så klart avsluta med att gå så många varv Matte vill åt det hållet. Dino var då trött och tyckte han skulle stå still :) Och då kunde Matte vifta bäst fan hon ville för jag tänker minsann inte flytta på mig. 

Dino flyttade på sig! Tills Matte var nöjd, dvs typ 4 varv i trav utan protest! Matte fick dom ganska kvickt!

Äntligen paus sa Dino :)