Vecka 43 - 2019: Fick penicillin chock

Tänker här redovisa med bilder och filmer om hur vägen till att bli frisk efter en ordentlig penicillin-chock. Allt kom i samband med kastrering som orsakade inflammation som krävde penicillin. Chocken gjorde att han ramlade runt i boxen och slog sig jättemycket. Dino fick först och främst läka kastrationen, det var svårt att veta vad som gjorde ont. När den var läkt och det gått tillräckligt lång tid så kvarstod ganska mycket smärtor som syntes när han rörde sig.

Först visade han att hade jätteont i höger bog, han fick 2 behandlingar av kroppen och båda riktade in sig på bogen för där var det värst. När denna smärtan med hjälp av behandlingar blev bättre så syntes det att bakdelen inte fungerade ok. Han hade tex väldigt svårt att balansera sig och stå på tre ben, han hade mest svårt att lyfta höger bak. 

Vecka 46 - 2019: Massage av AC

NC kommer och känner över Dino. Ojoj vad skönt det var på vänster sida.... MEN här tar du INTE på mig!!! Japp, det satt spänningar och låsningar på höger bog, höger armhåla och mellan frambenen. Det tog en stund att släppa och Dino stampade  med frambenet men NC kan sina saker och lirkade och lirkade och till slut så var hon nöjd och Dino släppte och gäspade stort många många gånger! Det är så intressant för man ser verkligen när det händer saker i deras kropp! 

Vecka 47 - 2019: IR-terapi

Dino ska få mer massage!! Som blir ompysslad den lille valpen :D  
Intressant, och japp visserligen så var han lite öm fortfarande både här och där, det satt kvar rester mellan frambenen/ höger bog där det satt massor sist. Han var även öm insida vänster bak, men det satt mest i höger bak. Hon tryckte och körde med IR-terapi överallt! Och han var duktig hela tiden men tålamodet tröt lite på slutet. Ska bli spännande att se hur han rör sig om några dagar!  

Vecka 52 - 2019: Åkte till veterinär första gången och då såg han så här skruttig ut det lilla livet <3 

Så efter detta så hade det gått ca 2 månader och då åkte vi den 23 dec första gången hos veterinären för att ta reda på hur mycket han slagit sig. Vi konstaterade då att förmodligen spricka på bäcken (svårt att röntga den delen), och både på röntgen och ultraljud syntes det tydligt att rumpan, mitt uppe vid kors/länd hade fått sig en ordentlig smäll. I detta läget så ansågs det att rumpan var helt klart värst och det var helt klart osäkert på om det fanns någon framtid. Vi fick order om att han skulle göra ingenting, bara gå i hagen, han fick ingen medicin och inget smärtstillande just för att inte "härja" i onödan. Dino är ju så ung, han växer och det allra bästa vi kan göra är att ge honom tid att läka själv. Dino-hjärtat hade ont, jätteont och höll sig ordentligt i skinnet. Vi fick order om att återkomma om två månader. Och hade det inte blivit någon förbättring då så fick vi tänka om hur vi skulle behandla.

 

Vecka 9 - 2020 - Värmekamera: Tiden gick och när det närmade sig 2 månader och det inte hade hänt speciellt mycket började nästan Matte misströsta. Men så en dag, ett par veckor innan tiden gick ut så ändrade Dino sin energi och började bli sprallig, busig och runt ut sagt full i fan! Matte blev glad över all energi för det var där och då som det kändes som om att NU har det vänt! Så när det gått 2 månader så gick vi till ridhuset igen för att se hur han rörde sig! Han var helt klart MYCKET BÄTTRE! Så Matte bestämde att vi lägger till lite mer tid, tyckte liksom att det var onödigt att åka till vet och konstatera att han är bättre men ännu inte riktigt bra. Så vi la till lite mer tid innan vi åkte dit. 

Denna veckan hade Matte en som var här och kollade Dino med värmekamera för att se om hur Dino-kroppen mådde. Det var lite intressant faktiskt, han såg faktiskt riktigt bra ut över rumpan och hela bakdelen, och när han kände över hela rygg och rumpa så visade han ingen smärta alls. Han tycket snarare att det var skönt för när han tryckte och drog längs "typiska ont" ställen så ryckte det frisk njutfullt i den lilla mulen-snablen.

Däremot så visade kameran att höger fram mellan knä och kota var mer ansträngd, och att höger bog/armbåge/mellan framben inte var ok. Men mest själva området kring armbågen, där fick han laser och det verkade han gilla skarpt. 

Intressant, det var faktiskt i detta området som han hade mest ont i från allra första början. Det var där han satt fast och var jättestel och det är i det området som de andra två som varit och masserat och sagt att här har han ont. 

Han är även kiropraktor men eftersom Vet sagt att inget sådan får förekomma ännu så skippade vi det. Men han föreslog att vi ta en extra noga titt på just den armbågen! Det kommer helt klart att framföras.

Vid den här tiden hade Dino så mycket energi att Matte var tvungen att låta honom rasa av sig under lite mer kontrollerade former. Hagen var extremt hal och lerig och det kändes bättre och han busade loss på lina än i hagen. Och så här rörde han sig då.

 

Vecka 12 - 2020: Åkte till veterinär för andra gången

Tyvärr så blev det inte mycket filmat den dagen. Men vi fick bogen röntgad och ultraljudad och där finns ett överben, man får inte sådana överben om man inte slagit sig ordentligt, sa vet! För övrigt så sa Vet att han var lite svagare på ena bak, kommer inte ihåg vilket, men fram för allt så såg kan klart mycket bättre ut. Och Vet sa att jag tror han har en framtid! Rekommenderade INGET bete detta året, och var mycket tveksam till att han skulle få gå ihop med kompis ibland. Detta har vi gjort, han har fått gå ihop med farbror Chico som är en klippa och kan dämpa ner vilda småpojkar. Och så kan Dino och Chico fika och fnatta varandra och bara stå och munhuggas. Det var en enorm skillnad på Dinos humör när han fick ha lite sällskap. Nu är tanken att Chico ibland ska få hälsa på i Dinos hage så att de kan fika ihop och umgås lite.

Vecka 15 - 2020: Börjar med lite blandade örter med bland annat 2 msk djävulsklo/dag, ringblomma, maskros, rönnbär, nypon

Vecka 16 - 2020: Sjukgymnastik har börjat. Vi har smygstartat med 1-2 gånger/vecka innan men from nu så kommer det att bli mer eller mindre dagligen. 5 minuter varje dag och Matte ska försöka hitta på så mycket olika rörelser som möjligt så att det blir både omväxlande och inte tråkigt för oss båda.

Vecka 18 - 2020: Vi påbörjar behandling med homeopat Anica D30 och Silica D12, 5 piller av varje morgon och kväll, förutom örterna. 

Vecka 20 - 2020: Avslutar med att ge djävulsklo

Vecka 21 - 2020: Kiropraktor kommer för första gången, det blir stor skillnad i både Dinos kropp och knopp! 

Vecka 23/24 - 2020: Anica D30 och Silica D12 slut

Vecka 25/26 - 2020: Börjar se att Dino börjar röra sig lite skruttigt igen, bokar till med kiropraktor och beställer hem ny Anica D30 och Silica D12. Märker även att hans humör är lite värre och han nafsar och bits lite mer igen, detta blev mycket bättre efter första behandlingen av kiropraktorn. Ser även att när han travar i höger varv vänder tillbaka huvudet mot bakdelen, nästan lite argt som om han är sur på att kroppen inte fungerar. Syns i traven och mest om jag ber honom fatta galopp. 

Vecka 26 - 2020: Börjar på fredagen att ge Anica och Silica igen

Vecka 27 - 2020: Under veckan börjar han sakteliga att börja röra på sig bättre och bättre, på fredagen och lördag morgon visar Dino att han helt klart mår bättre i kroppen.   

Vecka 27 - 2020: Kiropraktorn var här för andra gången, han var bättre än förra men långt ifrån helt bra. Frågade om att han tydligt visar/slänger huvudet bakåt mot bakdelen när han rör sig i höger varv kunde bero på att han hade en "ny" felaktig kota som satt fel, denna var han tvungen att knacka tillbaka med hammare. Det gick enkelt men man såg tydligt att Dino kände att något hände och när han hämtat sig så gäspade han.